Ugrás a tartalomra

Az E-MIL vezetőségének válasza Orbán János Dénes nyílt levelére

Tisztelt Orbán János Dénes!

 

Leveled olvastán elsősorban az nem világos számunkra, mihez képest, pontosabban milyen korábbi gyakorlathoz, szokáshoz vagy az E-MIL vezetői által az elmúlt tíz évben tanúsított megnyilvánuláshoz mérten tartod NAGYNAK az általad ezúttal tapasztalt hallgatást, mint ahogyan az sem, pontosan mire gondolsz, amikor az E-MIL „vezetőségének” tagjaival kapcsolatban, nevek megjelölése nélkül, tehát általános érvénnyel sunnyogásról és suttyóságról írsz.

A József Attila-díj 2012. februárjában tartott kuratóriumi ülésén az E-MIL-t a frissen megválasztott elnök, László Noémi képviselte. Az említett gyűlésen László Noémi a jelölt E-MIL tagok közül, a Választmány egyhangú döntése alapján, Egyed Emese díjazására voksolt. A szakmai kuratórium által összeállított listán Egyed Emese nevét Államtitkár úr kicserélte Böszörményi Zoltánéra. Az E-MIL Választmánya akkor sem értett, most sem ért egyet ezzel az eljárással, még akkor sem, ha az Államtitkárnak ehhez jogilag joga van”. Az írószervezetek akkori akciója tehát nem Szőcs Géza személye ellen, hanem az államtitkári döntés ellen született.

Az írótábor halasztása kapcsán az elnök benyújtotta hivatalos lemondását a Választmánynak, amely azt nem fogadta el, így László Noémi a 2015 februárjában esedékes Tisztújító Közgyűlésig megmaradt az E-MIL elnökének.  Ugyanakkor 2013. szeptember 30-tól lemondott a számára eddig rendszeres jövedelmet biztosító irodavezetői állásáról, így elnöki tevékenységét, mint eddig, ingyen és bérmentve, úgymond lelkesedésből és az erdélyi magyar irodalmi élet iránti törődés okán végzi, nem fűzi semmiféle anyagi érdek a szervezethez.

Az „elmaradt” írótábor kapcsán, mely köré számonkérő hangú leveled építed, tudatjuk, hogy a tábor nem elmaradt, hanem egy későbbi időpontban tartjuk meg. Mindannyian tudjuk, mennyire bonyolódik a pályázati rendszer, növekszik a bürokrácia, késnek bizonyos támogatások. A tábort nem azért halasztottuk el, mert nem volt kitől kölcsönkérnünk. Hogy az E-MIL eddigi vezetése időnként kölcsönkéréssel oldotta meg anyagi gondjait, az nem lehet a jövőre nézve kötelező érvényű. Tisztségéről önként lemondott elnökként nem várhatod el, hogy az utánad az E-MIL sorsát igazgatni jelentkezők munkamódszerei a te munkamódszereiddel egyezzenek, illetve azt sem várhatod el, hogy elképzeléseik és stratégiáik a tieid mintáját híven kövessék. Hadd végezzük a magunk módján, saját legjobb belátásunk szerint a munkánk. A XII. Írótábort 2014. március 27. és 30. között szervezzük Árkoson, a XIII. Írótábor időpontja pedig 2014. szeptember 4–7. Mindkét írótáborban Közgyűlést is tartunk.

Az E-MIL vezetősége előtt egyáltalán nem világos, hogy a közelmúltban számodra milyen csatornákon mi minden derült ki az E-MIL díjak kiosztásával kapcsolatban. Egy ideig valóban nem voltunk tisztában a díjhelyzettel. Tudod, te, aki ragaszkodtál ahhoz, hogy a díjak adományozójával kizárólagosan rajtad keresztül kommunikáljon a szervezet, te nem adtál választ a díjakkal kapcsolatos többszöri kérdésünkre az utóbbi két hónapban. Egyszóval HALLGATTÁL. A „Méhes György kuratóriumról” írsz, aminek tagja vagy, arról, hogy AZ megvonta tőlünk a díjakat, majd ezt hozod fel támadó érveid egyikeként. De ameddig az E-MIL hivatalosan nem ad ki közleményt arról, hogyan gondolja ezt a helyzetet kezelni vagy megoldani, kérlek, áruld el: milyen alapon csapsz a téma kapcsán nyilvános hírverést a médiában? Miközben fönntartod, hogy szívügyed a szervezet és nem kívánsz neki ártani? Arról nem is szólva, hogy írásodban valótlanságot állítasz, és durván félretájékoztatod az olvasót.

Az E-MIL Méhes György Nagydíjának és Debüt-díjának adományozójával folytatott levelezésünkből nem egyértelműen az derül ki, amit te leveledben közhírré teszel, tény azonban, hogy az adományozó a díjakat nem idén decemberben kívánja kiosztani. Annak érdekében, hogy az idei évben megjelent könyvek díjazása ne maradjon el, a Választmány döntése alapján három E-MIL díjat alapítottunk vers, próza és irodalomkritika kategóriában. Az ezzel járó pénzjutalom díjanként 1000 euró. A díjak összege és azok folytonosságának biztosítása a szervezet jelenlegi elnökének „kapcsolati tőkéjét” dicséri. A Díjkiosztó Gálaest időpontja: 2013. december 7., 20:00 óra, helyszíne: G.Café, Székelyudvarhely.

Az E-MIL célkitűzése elsősorban nem az, hogy bármilyen írószervezettel barátkozzék, hanem az, hogy az erdélyi magyar irodalmi élethez saját tagjai szerepeltetésével szervezett események kapcsán hozzájáruljon. A levelünkhöz csatolt sajtóbeszámolóból tán majd számodra is kitűnik, hogy 2011. május – 2013. április között, azaz közel két év alatt 65 író szerepelt rendezvényeinken, ebből harmincheten E-MIL tagok. A 37 fellépő a Közgyűléseken résztvevők számának kétszerese, a teljes tagságnak mintegy negyede. Az általad felsorolt, és nem látjuk tisztán, milyen alapon kifogásolt írószervezetekkel pedig működő munkakapcsolatunk alakult ki, akár tetszik ez neked, akár nem. Érdemeid leveledben szereplő fölsorolásához hozzátennénk: többen vannak, akik sokat tettek az E-MIL-ért az utóbbi tíz évben, ez így is van helyén, köszönet ezért tehát mindenkinek. Támogatóinknak a támogatásért, aktív tagjainknak a szervezet életében való részvételért, nélkülük szegényebb lenne az utóbbi tíz év lajstroma.

Az arrogancia margójára: az van bizony, benned is, bennünk is, mindenkiben. Csoda is lenne, ha egy 160 főt számláló írószervezet 30-40 fős magja mindenben nyájasan egyetértene. De arrogancia ide vagy oda, közös dolgainkat eddig sajtónyilvánosság elkerülésével sikerült megbeszélnünk, megoldanunk. Úgy tűnik, kapcsolati tőkédnek hála, ezek az idők sajnos lejártak. A mód, ahogyan nyilvános fórumon közzétett leveledben a közpénzek kezelésével kapcsolatos kifogásaid felsorakoztatod, és arról beszélsz, hogy nem a szűk baráti kört kell e pénzekből életben tartani, enyhén szólva nevetséges. Ha kifogásaid vannak a szervezet életéért ebben a mandátumban felelősséget vállaló emberek munkájával kapcsolatban, akkor legközelebb vállald ismét a felelősséget. Ha érdekel az E-MIL sorsa, nem hivatkozhatsz idő és energiahiányra. Legföljebb az őszinteség hiányára.

Bízunk benne: soraidból mindenki számára kristálytisztán kitűnt az, hogy leveled nem támadó jellegű, sugárzik belőle a baráti szeretet. Tehát kérünk, ne tekintsd válaszlevelünk sem támadásnak, sokkal inkább tájékoztató jellegű baráti válasznak, miben az elmúlt évek történéseinek egy parányi részét ecseteltük. Térjünk vissza mindezekre a márciusi és szeptemberi Közgyűlésen. Addig is, hadd végezzük munkánkat, amit az E-MIL Közgyűlése bízott ránk –  leköszönésed napján, amikor azt sem vártad meg, hogy az utánad következőkre vonatkozó szavazás eredménye kiderüljön –, olymódon, ahogyan gondoljuk, tudjuk és tehetjük.

 

Üdvözlettel,

 

az E-MIL „vezetősége”:

Király Zoltán ügyvezető elnök

László Noémi elnök                                                              

 

Kolozsvár, 2013. november 17.

 


 

Beszámoló az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi rendezvényeiről I. (2011)

Beszámoló az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi rendezvényeiről II. (2012)

Beszámoló az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi rendezvényeiről III. (2013)

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.